Verkeersboete ontvangen voor te snel rijden?

Benut optimaal je rechten op verdediging Een beetje gehaast. Wat minder aandacht achter het stuur. Tijd verloren in de file. Eén korte flits en enkele dagen later ligt er een proces-verbaal in je brievenbus. Betrapt worden op overdreven snelheid kan zelfs de meest voorzichtige chauffeurs overkomen.

Mijnverkeersovertreding.be wil je zo goed mogelijk informeren en verstrekt gratis online juridisch advies. Zo verloopt alles correct en benut je al je rechten op verdediging. We leggen je hier alvast de basisprincipes van snelheidsovertredingen uit. Wanneer je ons een scan of foto van je dagvaarding of proces-verbaal bezorgt, dan ontvang je binnen de 24 uur gratis online juridisch advies.

Eerst proces-verbaal, dan minnelijke schikking

Wanneer je de maximumsnelheid beperkt hebt overschreden (minder dan 30 per uur te snel in de bebouwde kom of 40 per uur op andere wegen), dan ontvang je na het eerste proces-verbaal een voorstel tot minnelijke schikking.

Hoogte van verkeersboete?

De hoogte van deze minnelijke schikking hangt af van hoeveel je te snel hebt gereden. Onderaan deze pagina vind je een handig schema om de hoogte van de verkeersboetes zelf te berekenen.

Minnelijke schikking tijdig betalen

Wanneer de vaststellingen van de politie kloppen – en je dus geen gegronde reden hebt om de overtreding te betwisten – adviseren wij steeds om de minnelijke schikking tijdig te betalen. Wanneer je deze betaalt, is de kous meteen af. Je hoeft geen verdere vervolging voor de politierechtbank te vrezen.

Niet betalen? Dan volgt dagvaarding

Als je de minnelijke schikking niet op tijd betaalt, dan zal het openbaar ministerie je dagvaarden voor de politierechtbank.Deze dagvaarding word je overhandigd door een gerechtsdeurwaarder. Je krijgt dan een dag, uur en plaats om voor de politierechter te verschijnen.

Je voorstel tot minnelijke schikking al dan niet betwisten? Vraag hier gratis online juridisch advies.

Wanneer je in de bebouwde kom meer dan 30 kilometer per uur te snel reed of meer dan 40 kilometer per uur buiten de bebouwde kom, dan ontvang je geen voorstel tot minnelijke schikking. Na ontvangst van het proces-verbaal met een vermelding van de vaststellingen, volgt er een dagvaarding voor de politierechtbank.

Deze dagvaarding word je overhandigd door een gerechtsdeurwaarder. De dagvaarding bevat een dag, uur en plaats om jezelf voor de politierechter te verantwoorden. Deze spreekt vervolgens de sanctie uit. Wanneer je wordt gedagvaard, dan is het altijd aangewezen om jezelf te laten bijstaan door een advocaat. Deze geeft je vooraf het juiste advies, bepaalt samen met jou de verdedigingsstrategie en is samen met jou persoonlijk aanwezig tijdens de zitting.

Werd je gedagvaard voor een zware snelheidsovertreding en weet je niet hoe het verder moet? Vraag hier gratis online juridisch advies.

Als je minder dan twee jaar je rijbewijs hebt, dan geldt voor jou de strengere bestraffing van jonge bestuurders. Bij een zware verkeersovertreding is de politierechter verplicht om je rijbewijs in te trekken. Je krijgt je rijbewijs pas terug wanneer je opnieuw slaagt voor het theoretisch of praktisch rijexamen.

Wil je meer weten over de strengere bestraffing van jonge bestuurders? Vraag hier gratis juridisch advies.