Betrokken bij een ongeval als dader of slachtoffer?
Naast de lichamelijke en materiële gevolgen krijgen de meeste verkeersongevallen nog een staartje voor de rechtbank. Zowel het slachtoffer als de veroorzaker laten zich dan best juridisch bijstaan. Wanneer er vluchtmisdrijf in het spel is, dan riskeert de dader een veel hogere sanctie. Betrokken bij een verkeersongeval? Vraag hier alvast gratis online juridisch advies.
Als slachtoffer van een ongeval het belangrijk om je rechten te doen gelden. Allereerst kan je alle geleden schade verhalen bij de verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval. Het bepalen van het exacte schadebedrag is niet eenvoudig. Zo bestaat er uiteraard de direct zichtbare schade. Daarnaast moet ook eventuele toekomstige schade in rekening gebracht worden, bijvoorbeeld het verlies van inkomsten. Daarom is het zeer belangrijk om jezelf als slachtoffer juridisch te laten bijstaan. Slachtoffer van een ongeval? Vraag hier gratis online juridisch advies.
Uiteraard maakt het voor jezelf als veroorzaker van het ongeval psychisch een zeer groot verschil of het ongeval beperkt bleef tot louter materiële schade of dat er ook slachtoffers te betreuren vielen.
Schade door de verzekering
Zowel voor de materiële als de lichamelijke gevolgen word je aansprakelijk gesteld voor de schade die volgt uit het verkeersongeval. In de meeste gevallen wordt deze schade gedekt en geregeld door je verzekeringsmaatschappij.
Boete en andere sancties door de rechter
Daarnaast kan de rechter je ook een sanctie opleggen in de vorm van een geldboete of een rijverbod. Hiervoor moet je eerst gedagvaard worden door een deurwaarder. Ook in dit geval is het mogelijk dat het parket je een minnelijke schikking voorstelt. Wanneer je deze betaalt, volgt er geen dagvaarding of vervolging voor de rechtbank.
Wij adviseren steeds om een minnelijke schikking te betalen als je de verantwoordelijkheid voor het ongeval niet betwist. Uiteraard moet men eerst bewijzen dat jij als enige verantwoordelijk bent voor het veroorzaken van het verkeersongeval. Heb je een ongeval veroorzaakt? Vraag hier gratis online juridisch advies.
Wanneer je de plaats van een ongeval verlaat zonder het invullen van een aanrijdingsformulier of zonder te wachten op de hulpdiensten, dan is er sprake van vluchtmisdrijf. De rechtbank is hier bijzonder streng voor. Bij een dagvaarding voor de politierechtbank wordt een veroordeling voor vluchtmisdrijf gecombineerd met eventuele extra sancties voor overdreven snelheid of rijden onder invloed.
Vluchtmisdrijf gepleegd? Vraag hier gratis online juridisch advies.